Lukijat

tiistai 13. syyskuuta 2016

Nukutko tarpeeksi - unen tärkeä merkitys

Heip kaikille!
Olen pohtinut omaa suhdettani uneen melko paljon, lopetettuani vuorotyön tekemisen 45-vuotiaana.
Tein vuorotöitä 23 vuotta ja ennen aamvuoroja tuli nukutta yleensä 3-5 tuntia.
Kun lopetin vuorotyöt, lupasin itselleni että unesta ei enää tulee pulaa. Alla oleva linkki kertoo riittävien unien terveydellisestä merkityksestä ihmiselle.

Haluaisin mielelläni lukea muiden suhteista nukkumiseen ja kokemuksista esim. vuorotöistä joissa aamuvuorot alkavat neljältä ja viideltä.

http://www.hs.fi/tiede/a1473396353525?ref=a-luet-#5

Valvomme itsemme tyhmiksi ja sairaiksi - nukutko liian paljon tai vaarallisen vähän?

Jatkuva univaje rassaa aivojen lisäksi koko elimistöä ja altistaa lähes kaikille kansantaudeille.

TIEDE  

5 kommenttia:

  1. Moi Ip!
    Tärkeä aihe! Varsinkin kun monet tekevät töitä ja opiskelevat samanaikasesti. Tai tekevät töitä, opiskelevat ja vielä hoitavat kotityöt ja lapset. :D Mulle unesta on tullut todella tärkeä asia. Ennen sitä ei edes miettinyt, sitä vaan nukkui. Miksi nyt? Puoltoista vuotta sitten syntyi meidän esikoinen ja kolme kuukautta hänen syntymän jälkeen, uni ei ollut enää itsestäänselvää.Alkoi yöheräilyt jonka johdosta mä nukuin kahden tunnin pätkissä ja aamuherätys tapahtui klo 5-6. Huhheijaa.Nyt, puoltoista vuotta myöhemmin ollaan siinä tilanteessa, että tyttö äännähtää omasta huoneestaan ehkä kerran yössä..siihen mä havahdun,mutta en onneksi herää. Unimäärä on noussut kahden tunnin pätkistä 6-7 tunnin hyviin uniin. :)

    VastaaPoista
  2. Heips Minna, ja onnea!
    Ennen sanottiin että nukkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Ja ilahduttaa suunnattomasti kuulla unen laatu on hyvää. Monilla on niitä nukahtamisvaikeuksia, tai kun herää, niin ei saa unta uudestaan.
    Ei muuta kun vetämään zetaa koko porukka Zzzzzz

    Hyviä ja laadukkaita unia kaikille

    Leenap

    VastaaPoista
  3. Tässä sitä kerätään taas univajetta somessa. Hyvä ja pysähdyttävä artikkeli.

    VastaaPoista
  4. Tein joskus 3-vuorotyötä ja kärsin pahasta migreenistä - varmaan juuri unenpuute oli yksi tekijöistä. Jouduin käyttämään päivittäisiä estolääkkeitä ja olin tuolloin vasta vähän reilu parikymppinen. Migreeni loppui kuin seinään, kun vaihdoin työpaikkaa ja päivätyöhön eli säännöllinen lepo,ruoka tms.

    VastaaPoista
  5. Taas yksi todiste lisää unen tärkeydestä, ja mahtavaa että luonnon keinot tepsivät. Pääsitkö lääkkeistä kokonaan eroon?

    VastaaPoista