Lukijat

tiistai 6. syyskuuta 2016

Ensiaskeleet Instagramiin - esittely ja käyttöönotto

Ensimmäinen julkinen some-sovellus jonka esittelen, on Instagram. Esittely tapahtuu oman käyttöönottokokemuksen kautta, joten siinä on varmasti paljon puutteita, koska vasta harjoittelen käyttöä. Olisin tietty voinut "kopi-peistata" jotain tarinaa, mutta päädyin tähän. Oikaiskaa pliis isot virheet ja antakaa vinkkejä aloittelijalle.

Instagram on ilmainen kuvien jakopalvelu ja samalla sosiaalinen verkosto. Palvelun avulla käyttäjät
voivat jakaa kuvia ja lyhyitä videoita. He voivat myös kommentoida toistensa jakamaa materiaalia.
Kuvia ja videoita voi muokata erilaisilla filttereillä. Instagramin käyttäminen mobiililaitteilla edellyttää sovelluksen latausta sovelluskaupasta. Sovellus on saatavilla iOS-, Anroid- ja Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmiin.

Instagramin käyttöönotto oli yksinkertaista. Latasin sen sovelluskaupasta ja rekisteröidyin palveluun. Sitten piti valita käyttäjänimi muutamat rajoitukset huomioiden. Yritin muutamaa etunimeeni liittyvää, mutta ne olivat kaikki varattuna. Samalla ymmärsin käyttäjämäärän laajuuden. Lopulta yhdistin etunimeni, toisen nimeni ensimmäisen kirjaimen ja sukunimeni. Ja BINGO – onnistuin.

Sitten aloin tutustua Instagramin ikoneihin joita on viisi kappaletta.
1. Talo / koti; näyttää seuraamieni henkilöiden kuvat.
2. Suurennuslasilla voin etsiä aihepiirejä, ihmisiä ja paikkoja
3. Kamera-ikonia painamalla otan kuvan, lataan kuvan tai videon jo olemassa olevista materiaaleista
tai otan uuden.
4. Sydän kertoo jos joku on alkanut seurata minua, tykännyt kuvastani tai kommentoinut sitä. Täältä
tulee myös tieto jos joku FB-kavereistani liittyy Instagramiin.
5. Profiili-ikonin alta löytyy oma profiilini ja pääsen muokkaamaan asetuksia. Sieltä pääsen myös
ohje- ja tukikeskukseen, blogiin ja voin etsiä FB-kavereitani ja valita haluanko push-ilmoituksia.
Luonnollisesti voin myös muokata omaa profiiliani, niin kuvaa kuin tietojakin.    

Seuraavaksi tulikin sitten kuvan julkaiseminen. Kamera-ikonilla voin ottaa kuvia tai lyhyitä videoita. Voin julkaista myös puhelimessani valmiina olevia kuvia ja videoita. Salaman käyttö on valinnaista. Ja kuvia voin sitten muokata mieleisikseni, vaihtoehtoja oli melko paljon. Kun saan kuvan mieleisekseni, voin kirjoittaa siihen kuvatekstin.   

Itse kuvan lisäksi julkaisussa on tärkeää tunnisteiden eli hashtagien käyttö. Sanoja, joiden kautta kuvia etsitään, kutsutaan tuolla nimellä. Nämä sanat erotetaan muusta tekstistä # -merkillä. Kuvien yhteyteen voin lisätä muita käyttäjiä kun lisään heidän Instagram-käyttäjätunnuksensa. Nämä merkitään aina @-merkillä. Suurennuslasia painamalla voin etsiä sekä käyttäjiä että hashtagejä.
Hashtagien käytössä on sääntöjä: ei välimerkkejä tai välilyöntejä. Tästä syystä voi tulla joskus hauskoja hashtagejä. Huumori näyttääkin olevan usein vahvasti mukana tägäilyssä.     

Kuvista voi tykätä, vähän niin kuin FB:ssäkin. Ja yllätys-yllätys, tykkäysnappi on sydän. Jos tykkään jostain, niin muut näkevät sen. Kuvia voin tykkäyksen lisäksi kommentoida puhekuplanapilla. Myös kommenttini näkyvät muille. Instagram sitten kertoo saamani tykkäykset ja kommentoinnit.  

Aktiivista tägäystä suositellaan – mutta kohtuus kaikessa. Instagramissa voi myös seurata muita ja
tarkoitus lienee saada myös seuraajia. Sitä kautta julkaisuni saa enemmän yleisöä. Instagram on siis
todella vastavuoroista. Jos tykkää ja kommentoi, on suositeltavaa myös itse julkaista kuvia. Tässä
sovelluksessa voi kuitenkin valita itse oman aktiivisuutensa, mutta on syytä muistaa että jos tiliä ei
käytä aktiivisesti, se voidaan poistaa.

2 kommenttia:

  1. Kerrassaan mainio esittely! Tällä varmasti pääsee alkuun. :)

    Millainen suhde sinulla on kuviin? Mitä ajattelit julkaista ja mitä taas et? Millä perusteella valitset omat seurattavasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips vaan ja kiitos kommentista!

      Seurattavat ovat vielä tällä hetkellä vain tuttujani. Pyydän heiltä samalla neuvoa ja opastusta Instan saloihin. Näin en huku kuviin. Nyt kun on työ ja neljä kurssia käynnissä yhtä aikaa, niin luulen että Instagramin käytön opettelu ei edisty ihan toivomallani tavalla. Samalla pitäisi muistaa ottaa niitä kuvia. Toivon että oppisin ottamaan tilannekuvia joissa on ihmisiä tai jotain tapahtumaa. Maisemakuvia on maailma täynnä, ja omaa tunnesidettä johonkin kauniiseen maisemaan on vaikeaa saada kumpuamaan kuvasta. P.S. Unohdin mainita että työnantajani ei käytä Instagramia, enkä ihan heti keksi mitä iloa siitä olisikaan. Tosin työntekijöiden kesken voisi Instasta olla iloa. FB kyllä on käytössä. Niin, ja nimimerkin takana on siis Leena

      Poista